Att titta på beachvolleyboll är underhållande, eftersom spelarna bjuder på häftig och spännande dramatik då de med alla möjliga medel försöker få bollen över nätet till motståndarnas sida. Detta innebär att du som åskådare kan se spelare slänga sig, hoppandes och gör allt för att kunna slå bort bollen från sin egna planhalva. Dessutom spelas matcherna på den vackra stranden i Åhus och gör att du också får en naturupplevelse på köpet.

Vad är beachvolleyboll?

Beachvolleyboll eller som det också kallas för – strandvolleyboll, är helt enkelt en variant av volleyboll. Den stora skillnaden är att banan finns utomhus och har sand som underhåll, samt att det endast är två spelare på varje planhalva. Planen är mindre jämfört med volleyboll och det används en boll som är långsammare vid spel. Lagen har sedan tre försök att slå bollen över nätet till motståndarlaget.

I Åhus har det hållit turnering sedan flera år tillbaka och blir allt mer populärare. Tävlingarna är för olika åldrar, samt både för tjejer och killar. Det finns vissa skillnader hur högt nätet är och planstorleken beroende på spelarnas ålder och kön. Spelplaner för sporten finns lite varstans i städerna, då de antingen anläggs eller finns på stränderna. Beachvolley är numera en OS-gren sedan flera år tillbaka.

Hur spelas en match?

En match består av att blir bäst av tre set. Set ett och två spelar lagen om att komma först upp till 21 poäng, om ett tredje set krävs så spelas den upp till 15 poäng. För en vinst krävs det att laget vinner med en skillnad på två poäng, som till exempel 21 – 19. Under matchens gång byter lagen planhalva var sjunde poäng, vilket beror på att väderförhållandena ska bli jämlikt.

Vid serve måste spelaren slå bollen med handen, men övriga slag går det bra att använda övriga kroppen för att rädda bollen. Dessutom behöver inte spelarna ha några speciella positioner de står på planen i samband med serven, det räcker nämligen att alla fyra spelarna finns på spelplanen. Lagen har tre slag på sig att slå över bollen och det inkluderar även om en spelare blockar en boll.

Beachvolleybollens historia

Sporten kommer från USA från början och har spelats där ända sedan början av 1900-talet. Sedan under 1920-talet blev beachvolleyboll en aktivitet som surfarna höll på men under tiden de väntade på de perfekta vågorna på stränderna i Kalifornien. Först under 1930-talet blev det bestämt att två mot två skulle spela mot varandra. Innan dess hade lagen bestått av sex personer per lag precis som i volleyboll.

Beachvolleyboll kom så småningom till Hawaii och därefter börja sporten spridas sakta men säker över världen. Fram till 1970-talet var strandvolleyboll endast en sport som utövades på fritiden. Därefter började företag få upp ögonen för sporten och startade med att sponsrar tävling och sporten blev mer kommersiell. I och med detta fick spelarna möjligheten att vinna pengar. Under 1980-talet gick det att spela som proffs och sedan 1996 är de även en OS-sport.

Bra saker som du bör veta

Varje vunnen boll ger ett poäng och de vanligaste slagen som används är: Serve, Bagger, Pass, Smash och Block. När du besöker Åhus beachvolleyboll kommer du höra några uttryck som kan vara bra att ha koll på, som exempelvis “Cobra Shot” är ett löst, kort överskruvat slag, “Cut Shot” är ett sidoskruvat, kort diagonalt slag, “Floater” är en svävande serve och “Husband & Wife” är ett serveess när spelarna tror att lagkamraten tar emot bollen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *