Svensk volleyboll har framgångsrikt utvecklats och organiserats sedan grundandet av Svenska Volleybollförbundet 1961. Sedan 1962 och bildandet av elitserien har svenska mästare korats och vi har kunnat se en spännande utveckling med ett dominerande lag på damsidan respektive herrsidan under 70 och 80-talet. Sporten har präglats av varierande SM-mästare under de senaste årtiondena, men vilka föreningar har tagit flest SM-guld? Vilka föreningar ses som Sveriges mest framgångsrika på herr- och damsidan?

Lidingö SK

Lidingö SK sågs krossa sitt motstånd under hela 70-talet med 10 SM-guld på raken. Från 1966 har Lidingö tagit hem alla SM-guld och avslutade sin svit 1981. De kan således stoltsera med 16 vunna guld i rad. Lidingö SK bildades 1933 och har fostrat några av Sveriges bästa volleybollspelare genom tiderna, till exempel Anders Kristiansson som i sin tränarroll tog Sveriges herrlandslag till final i EM 1989 genom att besegra besten Sovjetunionen.

Stormästaren Sovjetunionen hade 11 år i rad vunnit Europamästerskapen i volleyboll på herrsidan och Anders Kristanssons tioåriga roll som ledare belönas äntligen genom att Sverige lyckas besegra Sovjet i semifinal. EM 1989 blev svensk volleybolls största framgångssaga och landslaget fortsatte att skörda framgångar. EM 1989 bidrog till Lidingö SK gyllene rykte som en av Sveriges hetaste volleybollföreningar. Lidingö SK fick se sitt unikum brutet 1982 när Floby VK tog över SM-titeln.

Sollentuna VK

Sollentuna VK damer var dominerande under 70- och 80-talet och skryter med att vara Sveriges volleybollklubb nummer ett. Detta med all rätt med tanke på att Sollentuna VK:s damer under åren 1975–1988 krossade sitt motstånd och tog 14 raka SM-guld. Sollentuna VK har vunnit hela 19 guld på damsidan på SM-nivå – en fenomenal bragd som står åter att slå. Damlaget bestod under den här perioden av Sveriges mest legendariska spelare:

Yvonne “Vonna” Olausson, Susanne “Sussi” Granelli-Olsson, Gertrud “Geten” Björkman-Eklund, Maria “Mia” Josjö och Stella Bergström. Sollentuna VK startades 1960 av Einar Hamberg och Rafel Brunberg. Einar och Rafel kom båda från Estland där volleybollen var stor. Einar, med erfarenhet som volleybollspelare, utgör tillsammans med Rafel grunden för Sollentuna VK. Anders Kristansson som nådde stora framgångar som spelare med Lidingö SK och tränare för herrlandslaget påbörjade sin volleybollkarriär hos Sollentuna VK.

Linköpings VC och Engelholms VS

Linköpings VC bildades 2008 som en elitsatsning mellan Team Valla och Linköpings Hockeyklubb och kan numera stoltsera sig som en av elitseriens senaste, men hetaste tillskott. Linköpings VC är en av svensk volleybolls mest framgångsrika föreningar och har sedan 2008 hunnit med att vinna hela 5 SM-guld på herrsidan, den senaste i raken nu under 2019. Säsongen 2011/2012 uppnådde föreningen även ett svenskt rekord med bedriften att vinna alla matcher under grundserien.

Engelholms VS bildades 1986 och EVS damlag är sedan 1998 en etablerad förening att spela i elitserien. Damlaget har sedan 1998 vunnit hela 7 SM-guld, vilket i särklass är en hög bedrift med tanke på deras korta tid i elitserien. De kan dessutom stoltsera med att vunnit 5 SM-guld i rad sedan 2015 och korats som svenska mästare så sent som i år (2019). Föreningen finns även representerad inom andra divisioner.

Summering av svenska volleybollmästare

I dagsläget har endast tre föreningar vunnit SM-guld på herr och damsidan: Kolbäcks VK, Sollentuna VK och Uppsala VBS. 13 olika föreningar har vunnit SM-guld på herrsidan medan 11 olika damlag har blivit svenska mästare. Lidingö SK har vunnit hela 18 SM-guld och som nämnts ovan varav 16 i rad mellan åren 1966–1981. Sollentuna VK är historiska med 19 SM-guld på damsidan och varav 14 vunna guld på raken mellan åren 1975–1988.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *