Historia

Volleyboll började organiseras på högre nivå i Sverige på 60-talet i och med bildandet av Svenska Volleybollförbundet 1961, både för herrar och damer. Sporten har sedan dess utvecklats och volley är idag en av världens största lagsporter. Under de första åren dominerade Kolbäcks VK på herrsidan och Bosöns IK på damsidan. År 1965 blev Kolbäck IK den första föreningen att vinna SM-guld för både herrar och damer. Lidingö IK herrar stod i en klass för sig genom att vinna alla SM-guld under 70-talet och fram till 1981 innan Floby VK bröt sviten. Fram tills idag har 13 olika herrlag och 11 damlag vunnit SM med sina föreningar.

Regler

Inom elitserien består lagen av 14 spelare varav 2 liberos och 12 spelare. Liberons uppgift är att försvara och det får endast finnas en libero på planen under en match. Liberon utmärks från övriga spelare genom att ha annan färg på tröjan och följer speciella spelregler. De andra rollerna är center, passare, vänster- och högerspiker. En match spelas i bäst av fem set, vilket innebär att ett lag måste vinna tre set. För att vinna ett set måste laget nå 25 poäng och dessutom ha två poängs marginal, till exempel 28–30. Vinst med 3-0 eller 3-1 i set ger 3 poäng till tabellen. Vinst med 3-2 ger endast 2 poäng.

Volleyboll för herrar och damer

Elitserien i volleyboll är högsta serien för herrar respektive damer. Under säsongen 2018/2019 spelade 10 herrlag och 11 damlag i elitserien. Elitserien sträcker sig från slutet av september till månadsskiftet maj/april då nästa mästare ska koras under SM-slutspelet. Under grundserien spelas så kallade dubbelserier, vilket innebär att alla lag möts två gånger, en gång på bortaplan och en gång på hemmaplan. För föreningen RIG Falköping gäller andra regler än övriga lag i elitserien. RIG Falköping består av studerande spelare från svensk volleybolls riksidrottsgymnasium och de spelar således endast hemmamatcher. Laget kan inte åka ur elitserien, men får inte heller delta i slutspel, fortsättningsserien eller i Grand Prix.

Grand Prix och SM-slutspel

Efter halva grundserien infaller Grand Prix. Grand Prix är svensk volleybolls största händelse. Grand Prix är på seniorsidan, efter SM-guld, den mest prestigefyllda tävlingen där de fyra bästa lagen på herr- respektive damsidan gör upp om guldet. Vilka lag som får deltaga avgörs när halva grundserien är avslutad och de högst rankade lagen har placerat sig. Efter avslutad grundserie spelas Playoff och Playoff In som är en fortsättningsserie där lagen tar med sig poäng till SM-slutspelet. Efter fortsättningsserien och under mars månad inleds SM-slutspelet. SM-slutspelet har från säsongen 2018/2019 fått ett ansiktslyft och avgörs numera genom åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler, bronsmatch och finalmatch. Senast att vinna SM-guld är Linköpings VC på herrsidan och Engelholm VS på damsidan.

Swedish Beach Tour

År 2006 bestämde sig Svenska Volleybollförbundet att starta en nationell beachvolleytour. 2008 hade Swedish Beach Tour premiär och sedan dess är touren en älskad och het sommarhändelse. Turnén har 4 stopp, i städer eller sommardestinationer, där Sveriges beachvolleyelit samlas och gör upp om att vinna touren. Tillsammans möts livesport, sidoevents, musik, matupplevelser och sponsorer för att skapa en trevlig helhetsupplevelse. I år spelas Swedish Beach Tour i Umeå den 5–7 juli, Göteborg 12-14 juli, Kalmar 20-22 och avslutas i Nyköping den 8-10 augusti. Om du älskar beachvolley och vill ta del av en härlig stämning med cirka 8000 andra evenemangsbesökare, se då till att inte missa Swedish Beach Tour!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *