I Sverige är inte volleybollen den största sporten som spelas och traditionen är inte så stark även om vi alltid haft ett flertal inomhussporter som simning, gymnastik och annat. Både basket och volleyboll kommer i stort sätt från USA där de skapats för att komplettera de stora utomhussporterna under vinterhalvåret. Dock har båda sporterna idag helt egna liv och framgångar.

Volleybollen som spel tror många har sina rötter i ett europeiskt spel som kallas fistboll och som spelades redan på 1500-talet. I USA, under sena 1800-talet skapades spelet Mintonette med flexibelt antal utespelare, utan fysisk kontakt, vilket också minskade skaderisken i sporten. Eftersom bollen alltid slogs på volley blev namnet volleyboll snabbt populärt.

Svensk volleyboll

Sverige började ta del av sporten under 60-talet. Utbytesstudenter, de stora organisationerna KFUM och 4H med sitt internationella läger, spred sporten till Europa. Svenska volleybollförbundet bildades 1961 och vi hade ett landslag med i volleyboll-EM 1967. Redan 1964 hade sporten bjudits in till OS och även Beachvolleyboll togs 1986 in i det internationella förbundet och OS 1996.

Svensk volleyboll hade sin bästa period under 70- och 80-talet med flertalet fina placeringar i EM och deltagande i både VM och OS. Landslaget för herrar hade sina största framgångar och slogs om medaljerna och var EM silvermedaljörer 1989 och 1995. Hur går det för landslaget idag och vad säger de gamla hjältarna om dagens volleyboll?

Regler för att spela volleyboll

Reglerna är strikta med rotation av lagspelare, tillåtna slag och nät och linjer som inte får vidröras. Hur håller man ordning på allt detta? Vi ska titta närmare på domarens roll under matchen. Hur många domare är aktuella för en match? Motsvarar det tennisens linjedomare och har sporten funderingar på VAR som fotbollen?

Bakom alla regler och tekniker finns det ett flertal sätt att skapa samspel som ska lura motståndaren var anfallsbollen kommer att hamna. I handboll är tränare Bengans “gurkburk” en klassiker. Vilka ord och kommandon använder svenska landslaget i volleyboll? Här kommer vi att djupdyka in på spelarbänken och ta reda på fler hemligheter.

Olika slag och tekniker

De fyra grundslagen kallas för Serve, Baggerslag, Fingerslag och Smash. Här finns mängder av kombinationer och tekniker för att utföra slagen. Vad är viktiga egenskaper för en spelare i volleyboll? Hur mycket har tekniken förändrat sig under årens gång? Idag är volleyboll en världssport och det spelas både EM, VM och OS, utöver alla andra världsdelars mästerskap.

Idag har den svenska volleybollssporten något på gång, igen. Linköping blev herrarnas vinnare för säsongen 2018/2019 och damguldet gick till Engelholm VS efter hela 3–0 i finalmatchen. Matcherna var tuffa, tajta och ger mersmak för sporten. Vi ska ta oss en titt på de historiska resultaten och vinnarna genom åren och ta reda på varför Göteborg inte har några guldmedaljer.

Duktiga svenska volleybollspelare utomlands

Isabelle Haak är Sveriges mest lysande stjärna idag. Hon är blott 19 år, men har gjort en riktigt bra insats i sitt italienska lag Pallavolo Scandicci. Nu har hon skrivit på för storlaget turkiska Vakifbank. En spännande utveckling som vi volleybollfantaster gärna följer. På herrsidan ser det tunnare ut nu när Wille Nilsson har vänt hem igen efter sin tid utomlands.

Andra varianter av volleyboll

För att volleyboll, som är ganska svårt, ska kunna utövas av alla har det kommit fram flera olika varianter. Beachvolleyboll är den vanligaste. Volley 2000 är ett regelprojekt som riktar sig mot skolor och föreningar med många spelare under 15 år. Här tillåts en studs på planen. Även Kidsvolley för de yngre tillåter studs och att fånga bollen. Men det och mycket mer kan du läsa om här på vår sida.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *