Grand Prix brukar gå av stapeln runt årsskiftet varje år och har gjort så sedan 1997/98-säsongen. Turneringen tar alltid plats, med undantag för ett antal år, i Katrineholm. Sedan 2015/2016 har dock spelorten istället blivit Uppsala som alltså har stått värd för turneringen under dessa år, där 2019/2020 kommer bli den femte gången.

Sedan starten har upplägget varit detsamma. Efter halva seriespelet får de då fyra högst placerade lagen delta i det cupspel som kallas Grand Prix och göra upp om titeln. Detta gäller både för herrarna och damerna som under samma helg gör upp om cuptiteln i A-hallen Fyrishov lokaliserad i Uppsala Kommun varje år.

Praktisk information

Grand Prix går av stapeln den i januari. Det finns olika alternativ beroende på vad och hur mycket du vill se. Biljetter kan köpas för en av dagarna och kostar då för en vuxen 150 kronor, 100 kronor för studerande, för en ungdom mellan 12–17 år kostar en dagbiljett 50 kronor. Barn under 12 går in gratis.

Det finns också alternativet att köpa en helgbiljett. Då ingår båda dagarna i Grand Prix, detta kan du köpa till ett pris av 250 kronor för vuxna, 180 kronor för studerande, 80 kronor för ungdomar mellan 12–17 år och gratis inträde för barn under 12 år. Har du frikort kommer du in gratis.

Vilka tävlar?

Förutom de proffs som du får möjlighet att se från dam- och herrligan så finns det även andra tävlande i Grand Prix. Ungdomens Grand Prix är de bästa spelarna under 20 år som i en separat tävling gör upp. Det är sex tävlande lag i dam respektive herrklassen som har kvalificerat sig baserat på resultaten i U-19 SM.

För den som föredrar att se de tidigare storspelarna, kan man titta på veteranerna som tävlar om titeln svenska mästare i veteranklassen. Precis som med ungdomens Grand Prix krävs ingen biljett för att se veteranerna. Dessa matcher går i B och C-hallen där det är fritt inträde och inget uppvisande av biljett krävs för åskådarna.

Senior Grand Prix

Huvudtävlingen, den som går av stapeln i A-hallen och som kräver biljett är seniorernas kamp om Grand Prix-titeln, både på dam- och herrsidan. På damsidan är Engelholm det stora laget som har vunnit titeln flest gånger under 2000-talet. Likt Engelholm på damsidan brukar Falkenberg vara en stor favorit på herrsidan där man är mesta vinnare sedan turneringens början.

Volleyboll är inte helt ovanlig att förknippas med beachvolleyboll men inomhus är annorlunda och stämningen kan bli betydligt mer påtaglig i en inomhusarena likt den i Uppsala där Grand Prix spelas. Den svenska volleybollens absolut bästa spelare går att se i Grand Prix i en av de mest prestigefyllda tävlingarna för både damer och herrar.

Media

Det finns ofta ett stort medialt intresse kring Grand Prix i Uppsala. Det krävs pressackreditering för att kunna röra sig fritt på arenan om du ska skriva, fotografera eller filma för något annat än eget bruk. Media får filma för nyhetsrapportering, för livesändning av evenemanget krävs dock sändningsrättigheter för den som önskar att visa detta på en medial plattform.

Övrig info

Adressen för hallen är Idrottsgatan 2, beroende på färdmedel finns det olika sätt att ta sig dit. Idrottsgatan 2 är belägen cirka en kilometer från centralstationen. Du kan också välja att ta buss 13, 14, 42 eller 111. Kör du bil tar du avfart 188 mot Uppsala, det finns gott om parkeringsplatser i närheten av arenan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *