Volleyboll är en sport som många kommer i kontakt med under exempelvis skoltiden. Du har kanske själv redan spelat en eller ett par matcher under idrottslektionerna. Nätet är uppspänt i mitten av gympasalen och ljudet av skornas friktion mot golvet ekar i salen. Beachvolley är istället mer ovanligt att möta under sin skolgång, men har du någon gång tagit med en mellanstor boll till stranden kanske du har gjort liknande slag.

Sporternas förutsättningar

I mer professionell tappning, än i idrottssalen och på stranden med kompisarna, spelas volleyboll och beachvolley med regler och spelförhållanden som skiljer sig åt. Till att börja med är det sex spelare på plan i vardera lagen för volleyboll och endast två, ibland även tre, spelare i vardera lag för beachvolley. Det här gör att storleken på planerna är olika. Spelplanen i volleyboll är 18×9 meter medan planen i beachvolley är 16×8 meter.

Volleyboll spelas inomhus medan beachvolley vanligtvis är en utomhussport. Vid spel utomhus kan faktorer som vind och sol påverka resultaten. Beachvolleybollen görs av ett material som inte påverkas lika lätt av väderförhållanden och därmed innebär en mindre risk att föras ur kurs av vinden. För att undvika solens påverkan byter spelarna sida oftare än efter varje avslutat set. Efter var sjunde poäng byter spelarna planhalva för att undvika solens och vindars påverkan på spelet.

Spelens regler

Till att börja med spelas varje set i beachvolley till 21 poäng, med vinst efter två poängs marginal. Vanligtvis spelas det till bäst av tre set. Volleyboll däremot, spelas till 25 poäng, även där med en marginalskillnad på två poäng. I volleyboll spelas det vanligen till bäst av fem set. I båda sporterna får bollen röras max tre gånger innan den ska över till motståndarens sida. I beachvolley räknas en block som en kontakt.

De slag som används i båda sporterna är i överlag samma, dock kan det ibland förekomma olika regler eller taktiker kring dem. Det förekommer strängare regler för precisionsslag inom beachvolleyn då det där är lättare för spelare att placera bollen utanför motståndarnas räckvidd. Då beachvolleyspelare själv måste täcka mer yta av planen kommunicerar spelarna ofta med handtecken bakom ryggen för att tala om vad de planerar att göra.

Spelarna

Som tidigare nämnts består ett lag inom volleyboll av sex spelare. Det är dessutom vanligt med avbytare. I beachvolley är det endast två spelare och antalet avbytare färre. Det kan finnas en reserv i det fall att en spelare skadas, men i de flesta fallen spelar ni med samma två spelare hela matchen. Till skillnad från volleyboll har inte beachvolleyspelarna särskilda positioner, däremot måste även spelare inom beachvolley ha en bestämd serveordning.

I volleyboll finns fler positioner. En passare har uppgiften att passa bollen till anfallarna. Vänsterspiker och högerspiker är anfallare på varsin sida. Centern innehar en central roll på planen, men ansvarar även för mycket av blockningen. Lagen kan spela med en libero som byts in under vissa delar av matchen, vid behov. Liberon, specialist på försvar, kan endast spela i den bakre raden och temporärt bytas mot en av spelarna som är positionerad där.

Sammanfattning

Om du söker en rolig, aktiv och social lagsport är volleyboll eller beachvolley något för dig. Volleyboll ger dig fler lagmedlemmar. Det jämna och hårda underlaget gör att du lätt kan förflytta dig snabbt och inte bry dig om förhållanden som vind och sol. Beachvolley däremot låter dig inneha mer bollkontakt och en större roll i laget då ni är bara två. Den mjuka sanden och utomhusarenan ger en behaglig spelupplevelse.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *