Svenska landslaget i volleyboll

Volleyboll är en mindre sport i Sverige men har haft sitt specialförbund, Svenska volleybollförbundet, sedan 1961. Sporten kommer ursprungligen från USA men för Sveriges del var det de baltiska flyktingströmmarna under andra världskriget som tog med sig sporten till Sverige och under 50-talet började föreningar som KFUM, 4H och Frisksportarna att spela mer regelbundet i matchformat och serier. 1962 deltog Sveriges första herrlandslag i NM. Det blev förlust mot både Finland och Danmark. I de svenska serierna var det Kolbäcks VK på herrsidan och Bosöns IK på damsidan som tog hem de första SM-gulden. Efter att tjecken Dr Josef Cespiva anlitades för att introducera och utveckla sporten lyckades landslagen träna ihop sig och höja kvaliteten.

Landslagen tränar och satsar på EM

1965 är en milstolpe då både herr- och damlandslagen för första gången vann varsin landskamp, mot Norge, och detta var bara början. 1967 var första året som både herr- och damlandslagen deltog i EM. Inga toppresultat men de fick mängder av erfarenhet och en vilja att träna vidare på sin sport. Volleybollen växer i Sverige, medlemsantalen och antalet klubbar växer. 1971 hade Sverige ett juniorlandslag på pojksidan och de vann EM för juniorer. 70-talet är ett bra årtionde för landslagen och 1976 åker både dam- och herrlandslag på en väldigt givande turné i Kina. Här fick de matcherfarenhet och nytt motstånd varje match. 1977 gjorde damlandslaget stor succé med en tredjeplats i Spring Cup.

80-talet lade grunden till storhetstiden

Tidigt 80-tal var en viktig period i svensk volleyboll och landslagen kvalade in till mästerskap, förbundet knöt upp duktiga svenska spelare till läger och olika utvecklande satsningar. Volleybollgymnasium startades och landslagen satsade. Åren följdes av kval och spel på högsta nordiska nivå. 1986 var året då svenska herrlandslaget för första gången startade i volleyboll-VM, dock med gruppspelsförluster och inget slutspel denna gång. Däremot fick herrlandslaget ett wildcard till Japan World Cup och kom på en förbluffande 4:de plats. Nu var landslaget etablerat i världstoppen på riktigt. 1987 och 1988 bjöd på en fin fjärdeplats i EM respektive kval till OS och där tog de en hedrande sjunde plats.

1989 års EM-vinst och 90-talet där elitsatsningens utvecklas

EM-finalen 1989 kan än idag framkalla ståpäls hos de personer som var där och upplevde det, både de 7 000 på läktarna i Globen eller alla de som satt klistrade framför Tv:n under den långa och spännande matchen. Att Sverige vann mot Sovjetunionen är fortfarande en bragd. Under 90-talet var Sverige ett etablerat världslag på herrsidan och placerade sig bra i EM och kvalar in till flera VM. Nu var även beachvolleybollen tagit igång och intresset i Sverige fullkomligt exploderade och med den publiken i ryggen gjorde de svenska herrarna en strålande insats under OS 1996 och kniper en sjuttonde plats. 1997 var även damlandslaget tillbaka i de lite högre klasserna och kvalade in till årets EM.

Dagens landslag på både herr- och damsidan

Damerna gjorde ett bra landslagsår 2018 och vann European Silver League och därmed hade de kvalat in till Golden League, EM 2019. Tyvärr blev gruppen för svår för de svenska damerna och de har återigen nedgraderats till Silver League för kommande säsong. De har startat säsongen med ett tufft träningsläger och resor till Frankrike och Turkiet för att samla på sig internationell erfarenhet och tufft matchspel. Herrlandslaget har ett ungt landslag och har gjort ett bra kval som dock inte riktigt räckte till fortsatt spel i EM under 2019. De matchar vidare och kommer med största säkerhet att se en ljusare framtid inom kort. Vi på läktarplats följer gärna de båda landslagen i volleyboll.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *