Swedish Beach Tour är en svensk tour för elitspelare i beachvolleyboll. Touren besöker varje sommar flera svenska sommardestinationer där deltävlingarna går av stapeln. Touren avslutas sedan med en tourfinal. Här får du se flera av landets bästa beachvolley-spelare gör upp om titlarna. Varje deltävling brukar förläggas i centrum eller vid havet vilket har skapar helhetsupplevelse som lockar tusentals besökare i varje stad. Förutom idrott så bjuds åskådarna på musik, servering och andra kringaktiviteter.

Så går tävlingarna till

På varje deltävling är det mellan åtta och 16 herr- och damlag som tävlar om de åtråvärda medaljerna och titlarna. Startfältet för varje deltävling är baserad på spelarnas entry-poäng (spelarens resultat från de fem senaste matcherna) som de innehar inför tävlingen. Damer och herrar tävlar tillsammans under tävlingarna, vilket innebär att du får se både herrar och damer spela i blandad ordning under de tre matchdagarna.

Spelarna i varje lag får positionera sig som de vill på planen, men de har alltid en bestämd serveordning. Varje boll ger poäng och man tävlar oftast i matcher i bäst av tre set och matcherna spelas till 21 där lagen måste vinna med två poängs marginal. Under varje set byter lagen planhalva var sjunde poäng. Varje boll startar med en serve som slås bakom baslinjen och serven skall slås med handen.

Publikfest

Swedish Beach Tour är mycket mer än bara beachvolleyboll. En stor del av tourens attraktionskraft ligger i den kultur som beach och sommar för med dig. Beachvolleybollen drar nytta av sol, bad och musik tillsammans med en krävande idrott som varit förskonad från exempelvis dopning. Matcherna spelas på arenor och platser som med servering och utställningar av sponsorer skapar en helhetsupplevelse som passar alla, vilket skapat en positiv atmosfär kring arrangemanget.

När spelplatserna intas av touren fylls området med ungefär 200 ton sand och 8 000 människor som beskådar matcherna som spelas under tre dagar. Touren brukar också sändas live på webben, ett ytterligare tecken på att turneringen lockar till sig stort intresse från både allmänhet och volleyboll-intresserade. Under 2019 spelas turneringen i Umeå, Göteborg, Kalmar och avslutningsvis spelas tourfinalen i Nyköping. Spelstäderna inför 2020 är ännu inte presenterade.

Tidigare vinnare

Sweden Beach Tour spelades för första gången år 1987 i Tylösand, där finalen spelades turneringen sju första år. Turneringen har med undantag från 2006 avgjorts varje år där en segrare korats på både dam- och herrsidan. I slutet av touren spelas tourfinalen, som är den allra mest prestigefyllda tävlingen att vinna. De första vinnarna av tourfinalen var på damsidan; Caroline Stenbom/Larua Wessberg och på herrsidan; Kim Steen/Jörgen Nilsson.

2018 års vinnare av tourfinalen i Sweden Beach Tour var på damsidan; Kristina Thurin/Susanna Thurin och på herrsidan; Martin Appelgren/Simon Bohman. Bland tidigare lag som vunnit tourfinalen återfinns spelare som Karin Lundqvist, Björn Berg, Simon Dahl och Tadva Yoken. Utöver Sweden Beach Tour så spelas också SM i beachvolleyboll som tillhör en av de mest åtråvärda tävlingarna. Under 2018 vann Kristina Thurin/Susanna Thurin både tourfinalen och SM.

Beachvolleybollens historia

Beachvolleybollen som sport uppstod under 1900-talet någon gång i slutet på 20-talet och sporten har en tydlig koppling till surfing då sporten till en början fungerade som ett tidsfördriv för amerikanska surfare som en väntan på de rätta vågorna på Amerikas västkust. Först under 30-talet började man spela två mot två. Det första svenska mästerskapen spelades i Falkenberg år 1978. Sedan 1996 har Beachvolleyboll varit en olympisk sport.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *