Sporten volleyboll

Sedan 1895 i Holyoke, tillhörande delstaten Masschusetts i USA, utövades sporten volleyboll för första gången. Sporten är med andra ord inte speciellt gammal till skillnad från andra sporter, men trots detta har den hunnit utveckla sig och blivit relativt stor. 

Först och främst, lagsporten volleyboll går ut på att vardera lag har endast ett syfte och det är att slå över bollen på motståndarens planhalva. De kan även försöka få motståndarlaget att tappa bollen utanför planen, vilket genererar poäng. Man är alltid sex spelare på plan i klassisk volleyboll. I de yngre åldrarna så är det vanligare att man endast är fyra spelare på planen, två bak och två fram. I denna åldersgrupp är dessutom själva spelplanen mindre. På elitnivå är det sex spelare som spelar samtidigt och det finns olika varianter på speluppställningen. Alla spelarna inom laget roterar så fort laget har vunnit rätten att serva från motståndarlaget. Den vanligaste uppställningen är att det står tre spelare fram och tre spelare bak. Det står alltså parallellt med varann. I ögonblicket som en spelare servar måste varje baslinjespelare stå bakom sin motsvarande spelare på den främre linjen. Rotationen sker alltid medurs vilket rent praktiskt innebär att spelarna på den bakre linjen går till vänster och de främre spelarna går till höger. Sen sist inbytta spelaren i rotationsordningen ska vanligtvis lägga serven. Laget får ha serven ända fram tills att motståndarlaget tar poäng. Det innebär att så länge laget som servar vinner varje set så kommer de fortsätta ha serven. Det finns även en spelformation som heter 4-2 där två spelare som är duktiga anfallare står bak respektive fram, samt två spelare i mittenraden. I spelformationen 1-5 innebär det att det endast är en spelare i laget som tar hand om andra passningen. Den spelaren har endast i uppgift att lägga upp till anfall vart som helst på spelplanen eftersom den har fem andra spelare tillgängliga. 

Volleybollens historia

Det var KFUM-läraren William G Morgan som uppfann volleyboll-sporten den 9 februari i Holyoke, tillhörande delstaten Massachusetts. Till en början så kallades sporten för mintonette men strax därpå döptes sporten om till volleyboll. Själva ordet volleyboll kommer ursprungligen från att man tar bollen på volley, då bollen inte får studsa i marken. Själva syftet med sporten och varför den skapades var för att man skulle ha en inomhussport man kunde bedriva på vinterhalvåret då det exempelvis inte gick att spela fotboll. Tanken med sporten var att den skulle vara lik basket i de aspekterna att den bör vara idrottsligt och fysiskt krävande men det ska inte förekomma någon våld eller närkontakt just för att risken för skador skulle minska. Basket kom bara några år innan volleybollen. Dock har det gått mycket bättre för basket-sporten och dess popularitet än vad det har gjort för volleybollen. Dessutom var det viktigt att sporten skulle vara intressant för åskådare, för i grund och botten är det åskådarna som har makten om sporten blir stor eller inte i och med att det är dem som betalar för entré till matcher samt betalar matcherna för att se dem på tv. Dessutom hade inte spelarna fått deras löner om det inte hade varit för åskådarna för sponsorerna hade aldrig lagt de summorna pengar om de inte hade fått någonting utav det. Inspirationskällorna som William G Morgan hade för volleyboll var sporterna tennis, handboll, baseboll och basket. Morgan var mån om att spelet skulle ha flexibelt antal spelare samt med mindre kroppskontakt än basket. En sport som valt känd i Europa sedan 1500-talet och har många likheter med volleyboll är nämligen Fistboll. Dock spelas Fistboll på gräs. Denna sport kom först till USA år 1911 och då var volleybollen redan mycket större eftersom sporten har sitt största fäste i USA. 

Tack vare KFUM så spreds sporten snabbt över de amerikanska delstaterna och redan år 1900 kom volleybollen till Kanada. Inte nog med Kanada, sporten lyckas även sprida sig världen över, inte minst till Europa och Asien. Det var mestadels under 1900-talet som olika regler och spelstilar utvecklade sig i samband med att de flesta sporterna också blev materialsporter. Volleybollen kom till Sverige någon gång i början på 1900-talet. Den kom nämligen i flera olika omgångar, dels genom organisationerna 4H, KFUM och Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund. Dessa organisationer hade lärt sig sporten på internationella läger. Dessutom tog många estländare med sig sporten till Sverige när de flydde till landet i samband med andra världskriget. Det svenska volleybollförbundet bildades för 1961 och det var redan år 1967 som var det första året Sverige deltog i volleyboll-EM. Första världsmästerskapen i volleyboll hölls för herrar år 1949 och 1952 för damer. Dessutom har volleyboll varit en gren i Paralympics sedan år 1980.

Betting på volleyboll

Som alla amerikanska sporter, volleyboll inkluderat, är det väldigt populära sporter att betta på. Numera finns det ett flertal bettingsajter som bedriver bettingverksamhet på just volleyboll. Givetvis är dessa möjligheter för betting på volleyboll inte i närheten att vara lika stora som för fotboll. Allt beror på hur stor och populär sporten är. I volleyboll är det inte lika vanligt att man bettar på vilken spelare som gör bäst ifrån sig utan det är vanligare att man bettar på ett specifikt lag. Sedan varierar det beroende på om man bettar på ett mästerskap, en serie eller bara en specifik match huruvida man lägger upp sin betting. Det är vanligare att betta på specifika matcher än långtidsbetting, till skillnad från exempelvis fotboll där det är tvärt om. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *